Vyberte si pánev, která se stane nejužitečnějším vybavením vaší kuchyně. Rozhodující je nejen povrchová úprava, ale i typ
Pánev bezpochyby patří k povinnému vybavení každé kuchyně. Jak vybrat tu správnou pro vaše potřeby? Poradíme, jak se v nabídce zorientovat a koupit takovou, která vám bude dobře a dlouho sloužit.
Podle typu
Existuje hned několik základních typů pánví. Univerzální, hluboká, sauté, na palačinky, grilovací nebo třeba wok. V žádné domácnosti nesmí chybět alespoň jedna univerzální pánev. Má středně vysoké zaoblené okraje a je nejlepší na smažení. Menší pánve od 20 do 24 cm poslouží na jednu porci, velikost okolo 26–28 cm vystačí pro celou rodinu, 30 cm potom opravdu na velké porce.
Hluboké pánve se většinou dodávají i s poklicí. Hodí se zejména na dušení nebo k výrobě omáček. Grilovací pánev poslouží milovníkům grilovaných pokrmů, protože dokáže co možná nejvěrněji napodobit vzhled a chuť grilovaného masa, zeleniny, sýrů nebo pečiva – i bez rozpalování grilu na zahradě. Poznáte ji tak, že má vystouplé mřížkování dna.
Stále oblíbenější je i pánev wok. Má relativně malou plochu samotného dna, ale velkou plochu stěn, které sahají vysoko a umožňují uvařit velké množství surovin naráz a připravovat je při velmi vysoké teplotě. Využijete ji zejména při přípravě asijských pokrmů, ale často dokáže nahradit i obyčejný hrnec.
Povrchová úprava
Kvalitní pánev, na které se nebude jídlo připalovat, závisí především na povrchové úpravě, kterou se pyšní.
- Nepřilnavé povrchy. Na takové pánve se nanáší syntetická látka, která nabízí nejlepší nepřilnavé vlastnosti, takže v omezené míře umožňuje i opékání zcela bez oleje. Zpravidla ale těžko snáší teploty nad 200 nebo 250 °C a musí se s ní manipulovat velmi šetrně, aby se povrch nepoškodil.
- Nepřilnavé povrchy s minerálními částečkami. Tyto pánve mají tu výhodu, že nejsou tak náchylné na poškození. Zejména kvalitní titanové pánve patří k těm vůbec nejlepším nepřilnavým pánvím, jsou velmi odolné a zdravotně nezávadné.
- Keramické povrchy, porcelány a smalty. Jejich nepřilnavost je poněkud nižší, ale stále nabízí velmi dlouhou životnost, snadné mytí a možnost ušetřit na spotřebě tuku.
- Kovové pánve bez povrchové úpravy – Na velmi vysoké úrovni mohou posloužit litinové, nerezové a ocelové pánve bez jakékoliv povrchové úpravy. Při přípravě jídel však musíte počítat s použitím tuku, aby se pokrmy nepřipalovaly, ale na oplátku je můžete snadno používat třeba i v troubě.
ZDROJ: http://www.dokuchynky.cz/clanky/jak-vybrat-panev-do-kuchyne/
Zdroj náhledového obrázku: pixabay.com