Jak si správně sestavit zeleninový salát.
Základ – ten by měl tvořit 50% salátu. Nemluvíme teď o hmotnosti, ale pouze o listové zelenině, která je lehká, nadýchaná a tím pádem je také objemná.
Zelenina a ovoce – zhruba 1/4 patří po právu zelenině, ale také ovoci. Samozřejmě nejlépe čerstvé, jelikož má v sobě ukrytou veškerou výživovou hodnotu, vitamíny, živiny a také zůstane zachovaná charakteristická chuť. Samozřejmě jde i nakombinovat zeleninu vařenou v páře atd., ale pokud chceme tělo nadopovat zdravě, tak tato čerstvá varianta bude nejlepší.
Bílkoviny – můžeme přidat, ale jen pro vyváženou chuť. Řadíme sem různé druhy masa, ryby, vejce, sýry, sójové výrobky, ořechy a semena.
Ozdoby – dáváme pouhou lžíci a jedná se pouze o vylepšení salátu – krutony, olivy, pražené oříšky, semínka, nakládané zelenina, kyselé okurka, cibulka atd. Mají dodat pouhou pikantnost salátu. Také si můžeme zaexperimentovat s ovocem. Meruňky, datle, rozinky, švestky, borůvky…. fantazii se meze nekladou.
Oříšky – vlašské, nasucho opražené mandle, makadamové nebo piniové – každý z nich je trochu vítaný.
Čerstvé bylinky – dávejte vždy na závěr. Je to totiž kulinářský tah, kdy obyčejný salát proměníte v dokonalý zážitek. Vyzkoušejte bazalku, koriandr, pažitku, kopr, mátu, rozmarýn, šalvěj, estrogen nebo tymián, možná budete překvapeni výsledkem.
Dresink, zálivka a koření – je to konečná fáze, která dodá Vašemu salátu to pravé kouzlo. Teď to máte plně ve svých rukách, jak si se svým salátem poradíte, zda-li olejová, kyselá nebo nasládlá, slanější nebo kořenitá zálivka bude to pravé ořechové.
Sami si zvolte podle chuti a možnosti Váš salát a mistrovské dílo si řádně vychutnejte.
Jeden komentář u “Přichází čas salátových pochoutek plných vitamínů”
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.
Ať žijí saláty :-), dělám dost často, ať už jako přílohu k jídlu, nebo samostatně. Třeba okurky, rajčata, kopr, zálivka s octem či jogurtem, nebo hlávkový salát spolu s ředkvičkami, to nám chutná moc. Je spousta možností a není jich nikdy dost.