Taky máte problém s tím, jak uchovat přebytky z Vašich zahrádek?
Máte sklep plný zavařeného ovoce a zeleniny a nevíte, kam dát další novou sklizeň, protože už jste zaplnili i mrazák?
My na to letos vyzráli jednoduše.
Manžel mi koupil sušičku ovoce. Od té doby jsme nerozlučná dvojka na výrobu různých pochutin.
Sušení potravin je zdravý a moderní způsob.
Ovoce a další sice změní tvar a váhu, ale zachová si vitamíny a ostatní látky. V podstatě se vlastně jen vypaří obsažená voda a zůstane to dobré, takže se nic nebude kazit ani po několika měsících.
Nejlepší jsou sušičky, které mají alespoň 5 plat a hlavně regulaci teploty.
Obvykle jsou sušičky s rozmezím od 35° do 65°.
Vvše potřebuje svou teplotu a délku sušení.
Raw, tedy syrová strava, povoluje tepelnou úpravu jen do 45°.
Sušit se může vše. Květiny, bylinky, ovoce, zelenina, ale i maso.
To u nás teď frčí nejvíc, je to totiž svačinka zdravá a vydatná, plná proteinů, které si touto úpravou maso uchová. Stačí pár proužků a jste sytí, proto mají tuto pochoutku v oblibě i sportovci nebo výletníci.
Vyzkoušené mám krůtí, dělané na sladko v medové marinádě, tu má rád Sebík.
Hovězí v chilli a pepřové marinádě – ano, pochutina manžela.
Vepřové jen lehce kořeněné, to máme nejraději já a sestra.
Nejvhodnější maso na sušení je u drůbeže prsní maso a u prasátek a kraviček kýta. Prostě maso s co nejmenším obsahem tuku. Doba sušení záleží na tom, jak se vám podaří nakrájet maso, a receptů na marinády najdete plno na internetu.
Ovoce můžete sušit, i když není ještě zcela zralé.
Působením tepla se z nich začne uvolňovat přirozený cukr, takže je pak krásně sladké. Pokud máte například plno spadaných jablek a hrušek, nakrájejte je na tenké plátky, posypte skořicí a dejte sušit, v zimě si pozobete vlastních křížal.
Bylinky a houby je vhodnější sušit na speciálních platech, které mají jemnější sítka, menší kousky tak nepropadávají.
Z mrkve, celeru a petržele si můžete udělat vegetu do polévky zcela bez éček.
Některé internetové zdroje radí tvrdší zeleninu blanšírovat, spařit ve vodě, aby změkla a rychleji se sušila.
Jestli jste přejedení leča, nakrájejte rajčata na sluníčka a zlehka posypte solí.
Sůl vytáhne z rajčat větší množství vody a nesuší se tak dlouho.
Když pak rajčata naložíte spolu s česnekem, kozím sýrem, olivami, bazalkou a s tymiánem.
To celé zalijete olivovým nebo slunečnicovým olejem, za dva týdny po naložení se budete mlsně olizovat. Jana
Soutěž ukončena 11. 12. 2017.
Malá tipovací soutěž do 15.12. 2017 :
- jaké množství jablek se vejde do 5l zavařovačky
- kolik rajčat do 5l zavařovačky
- kolik ananasů se uloží do dvou 0,7l sklenic
Výherce nejbližších výsledků obdrží poukaz v hodnotě 100 Kč na nákup Vánočních ořechů.
Jana a Sebík věnují výherci omalovánky pro děti.
4 komentáře u „Jak uchovat přebytek ze zahrádky“
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.
Což o to, v létě a na podzim, to se to zavařuje. Ale co s česnekem na jaře, když začne klíčit? Já ho normálně oloupu a jednotlivé stroužky zamrazím 🙂
Česnek oloupu a protlačím sítkem, trochu prosolím, nacpu do malých skleniček a naliji trochu oleje navrch. Zavíčkuji a nechávám v lednici. Pak už jen stačí přidat lžičku do bramboračky, do bramboráků, na topinky….
Přebytků ze zahrádky moc není, tak jen do mrazáku nebo nakládám. Jen hub mám nasušeno letos opravdu hodně.
1. Do 5l zavařovačky se tak vejde 30 sušených jablek
2. Rajčat se Do 5l zavařovačky vejde takových 40
3. A sušených ananasů do 0,7 sklenice 2