Jablečný ocet
Jablečný ocet do zdravé výživy samozřejmě patří, o tom v naší době už pochybuje jen málokdo. Obsahuje sice jen minimální množství minerálů, jen mírné množství draslíku a žádné vitamíny ani vlákninu. Už naši předkové ho ale užívali jako lék na spoustu zdravotních problémů, např. při onemocnění cukrovkou, u vysokého krevního tlaku, vysoké hladině cholesterolu, při hubnutí, některých kožních onemocněních, má protizánětlivé účinky, snižuje riziko srdečního onemocnění, vzniku rakoviny.
Jak a na co jablečný ocet používat
Přidání jedné či dvou polévkové lžíce do půl liru vody, popíjení během dne – pomáhá při hubnutí, cukrovce, vysokém krevním tlaku, zvýšené hladině cholesterolu, snižuje se výskyt onemocnění srdce, snižuje riziko onemocnění rakovinou.
Potíráním kůže octem zředěným vodou – po štípnutí hmyzem se zmenšuje otok, bolestivost, při některých kožních onemocnění snižuje svědění a výskyt nových ložisek. Zesvětluje stařecké skvrny, pihy, bradavice, zlepšuje pleť při akné
Zvyšuje lesk vlasů přidáním lžičky octa do oplachové vody po mytí vlasů – nutno vyzkoušet koncentraci, spíše méně, než více, jablečný ocet má svůj osobitý pach, který nemusí každému vonět
Klasické užití octa je při vaření, do zálivek salátů, ochucení majonéz
V domácnosti ho můžeme požívat při úklidu, má mírně desinfekční účinky a rozpouští vodní kámen. Okna se budou krásně lesknout, pokud je budete mýt vodou s jablečným octem
Negativní účinky jablečného octu
Při dlouhodobém užívání a silnější koncentraci zhoršuje osteoporózu, může vyvolat podráždění jícnu, poškození zubní skloviny.
Nejúčinnější jablečný ocet je doma vyrobený. Kupované jsou často vyráběny jen z jablečných slupek, jablka od velkopěstitelů jsou byly vystaveny postřikům kvůli různým chorobám ovoce. Jak se říká, tyhle jablka ani červ nežere. Nejzdravější jablka jsou proto u vás na zahrádce.
Jednoduchý recept na domácí jablečný ocet
Potřebujeme 1kg jablek, asi 3 litry vody, pětilitrovou sklenici, čistou utěrku na překrytí. Veškeré další pomůcky z kuchyně musí být nerezové, plastové nebo dřevěné
Jablka (nejlépe červená kvůli barvě octa) pečlivě omyjeme, zbavíme stopek a zbytků okvětí. Pak je nastrouháme na hrubém struhadle či robotu. Jablka se neloupou, strouhají se i s jádřincem. Nastrouhaná vysypeme do sklenice a zalijeme vodou. Hladina by měla být zhruba pět cm nad jablky. Láhev překryjeme čistou utěrkou. V teple necháme 10 – 14 dní, dvakrát denně důkladně promícháme. Po té směs přecedíme přes síto. Zcezenou tekutinu slijeme do vypláchnuté sklenice a tentokrát uložíme do chladna a tmy – nejméně na tři týdny, doporučuji spíše déle. Pak znovu přecedíme přes husté čisté plátýnko. Hotový ocet slijeme do menších lahviček, pečlivě uzavřeme a necháme uložené ve tmě a chladu. Láhev, ze které ocet zrovna odebíráme, uchováváme v ledničce.
Pokud se při skladování utvoří na dne láhve s octem sedlina, není to na závadu.
Domácí ocet při správném uložení vydrží nejméně jeden rok.
Jeden komentář u “Jablečný ocet”
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.
Mít doma jablečný ocet, je dobrá věc, stačí pro něj sáhnout, když potřebujeme. Vloni jsem ho dělala dvakrát, letos ne.