Jako každý rok, i letos je tu období chřipek
Myslím, že by se každý chtěl této nepříjemné nemoci vyhnout. Ale jak to udělat, do práce musíme, nakoupit taky a všude na nás čeká spousta bacilů.
A proč zrovna tohle období je pro chřipku ideální?
Venku je zima, takže se více zdržujeme v uzavřených prostorách.
Bakterie se všude jen hemží. Ani jídlo není tak zdravé jak v létě. Méně ovoce znamená méně vitamínů.
Určíte nic nezkazíme větším a pravidelným přísunem vitamínu. V dnešní době není problém v lékárně nakoupit spoustu různých doplňků. Já dávám ale přednost spíše klasice a to, nakoupit dostatek čerstvého ovoce a zeleniny a večer při televizi místo brambůrek si nakrájet raději pomeranč, jablko nebo hrozny.
Vitamínu C bychom měli do těla vpravit aspoň 100 miligramů, asi 2 citróny. V období nemoci je to daleko více.
Ale i přesto na nás může chřipka zaútočit a co s tím?
Mám pár rad, které mohou pomoci
Že má citrón vitamín C určitě nemusím zmiňovat, ale daleko víc jich má rakytník, který se pěstuje i u nás je moc dobrý třeba jako čaj.
Výborný je i zázvor či kurkuma, které mají i protizánětlivé účinky.
Dobrá prevence je vymačkat citrón, osladit medem a vypít. Já to často používám, když cítím že na mě něco leze a většinou to pomůže.
Dobrá prevence je také zeleninová polévka.
Klasicky kořenová zelenina, cibule a česnek, navíc můžeme doplnit o mořskou řasu wakame, která obsahuje hodně minerálů.
Ze zeleniny a řasy uděláme klasicky vývar. Na másle osmahneme mrkev a celer a zalijeme vývarem. Přidáme rýžové nudle a na konec pastu miso, která se nesmí vařit! Dochutíme a podáváme.
Při nachlazeni je dobrý čaj z cibule a máty peprné – jednu cibuli povaříme v 150-200ml vody, odsuneme ze sporáku, přidáme mátu a necháme asi 10 minut louhovat.
Při zánětu průdušek a horních dýchacích cest je dobré používat med, má antibakteriální účinky a usnadňuje vykašlávání.
Ale pozor!!!
Když si dáváte med do čaje, nikdy ho nezalívejte horkou vodou. Med dáváme až do vychladlého čaje. Vysokou teplotou ztrácí své vitamíny a zdravé účinky.
Na kašel je dobrý i domácí odvar z hrušky, medu, hřebíčku a skořice.
Očištěné hrušky dáme dusit do hrnce s trochou osolené vody, přidáme hřebíček a skořici. Dusíme do měkká. Pak můžeme dochutit vanilkou a osladit medem. Můžeme konzumovat jako kompot nebo rozmixovat.
Na bolest v krku je dobrý hřebíček. Vyloupnout jen tu hlavičku a rozkousat. Není to moc dobré na chuť, ale je hodně účinný.
Na kašel lze také nakrájet cibuli, zalít medem a nechat den dva odstát. Cibule pustí šťávu, kterou konzumujeme 1-2 lžíce denně.
A jako nejznámější a nejzdravější je klasické nejlépe domácí kvašené zeli.
Zelí obsahuje hodně vitamínu C. Výborná je i šťáva z kysaného zelí. Ta se dá dokonce i koupit. Kupovanou jsem nikdy neměla, my si děláme zelí doma.
Každopádně Vám přeji hodně zdraví a co nejméně posmrkaných kapesníku.
3 komentáře u „A je tu chřipka, jak ji porazit?“
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.
Já používám po vzoru mojí maminky silnou kuřecí polévku, když na nás něco leze, vždycky se všem uleví. Taky je výborný jablečný kompot s hřebíčkem a skořicí, ten také pomáhá.
Při chřipce jako první cibule a zázvor. To jsou s medem a čajem hlavní suroviny, které užívám a které pomáhají. Když je horečka, tak i studený zábal na vypocení.
Citrony, cibuli, česnek, med, skořici, zázvor … vše vyzkoušeno, jen ten hřebíček jsem ještě nezkousla :-). Letošní zima chřipce a nachlazení nahrává – žádný mráz, aby zlikvidoval bacily, méně se i větrá. Nejvíc pomůže zalézt do postele aspoň na 3 dny :-).