Kolektivní míčové sporty jsou v dnešní době velmi populární, asi každý si hned vybaví fotbal nebo basketbal. Nejsou to jediné sporty, které se hrají, dalším zajímavým míčovým sportem, který se hraje v týmu, je házená. Víte, jaká má pravidla a jak se hraje?

Když se řekne házená

Házená je kolektivní míčový sport, který se hraje na hřišti o rozměrech 20×40 metrů. Jeho plochu vymezují čáry, na delší straně hřiště jde o postranní čáry, kratší strany ohraničují brankové čáry. Nastupují proti sobě dva sedmičlenné týmy, na každé straně je 6 hráčů v poli a 1 brankář, nebo 7 hráčů v poli. Každé družstvo se ale většinou skládá hned ze 14 až 16 hráčů, v jednu chvíli jich ale na hřišti může být jen sedm. Cílem hry je dostat míč do branky soupeře.

Víte, že se hraje na 2 poločasy po 30 minutách u dospělých, 2 poločasy po 25 minutách u hráčů ve věku 12-14 let, a po 20 minutách u hráčů ve věku 8-12 let? Mezi poločasy je pauza o délce 10 minut.

Proč si házenou zahrát?

Házená je sport s dlouhou tradicí, hrát ji mohou děti i dospělí, muži i ženy. Klade důraz na fyzický rozvoj celého těla, učí spolupráci mezi jednotlivými členy týmu, soustředění, myšlení a podporuje rozhodovací schopnosti. První zmínky pochází už z období kolem roku 600 př. n. l., najdeme je v pověsti Odysea. Další zmínka následovala ve středověku, házená se tehdy stala oblíbenou hrou dvorních dam a rytířů. Průkopníkem sportu byl dánský sportovní šermíř, střelec a držitel tří olympijských medailí z Letních olympijských her 1896 v Athénách Holger Nielson, který roku 1906 vydal prvního Průvodce házenou.

Jak se házená hraje?

Klasická házená se hraje na hřišti, které svým rozložením připomíná to fotbalové. Brankoviště tvoří oblast o 6 metrech, do které mají ostatní hráči zákaz vstupu. Tým samotný se pak skládá kromě brankáře ještě ze 3 obránců a 3 útočníků. Každé družstvo může mít pro utkání maximálně 16 hráčů, v jednu chvíli jich ale na hřišti může být jen 7. Ostatní jsou připraveni na střídačce a mohou kdykoliv vystřídat kteréhokoliv hráče v poli nebo brankáře. Ke střídání ale musí dojít ve vymezeném území.

Hraje se s jedním míčem, který s použitím rukou, hlavy, paží, stehen, trupu nebo kolen mohou hráči házet, chytat, zastavovat, strkat nebo tlouci. Nohama ho může zasáhnout pouze brankář. Hráč míč může držet maximálně 3 sekundy, a to i když leží na hrací ploše, může s ním udělat maximálně 3 kroky nebo s ním driblovat o zem. Gólu dosáhne v okamžiku, kdy míč celým svým objemem přejde brankovou čáru.

Napsat komentář

Nové články