Vyzkoušejte si kvalitu sektu
Hodnotí se 5 složek: čistota, barva, perlení, vůně a chuť.
- čistota – skleničku naplňte do 2/3 a zkontrolujte čistotu nakloněním nad hořící svíčkou
- barva – sektovou skleničku podržte proti bílému pozadí (například ubrousek nebo čistý bílý kapesník)
- perlení – je velmi důležitým prvkem pro určení kvality. Čím je jemnější, tím je méně potlačena chuť a vůně vína. A tím nám vlastně umožňuje vychutnat to nejlepší, co sekt poskytuje.
- vůně – abychom ji ovšem dobře zaregistrovali, musíme nejprve skleničkou zatočit, poté opakovaně přičichnout.
- chuť – je rozhodující prvek, zdali se ke značce sektu vrátíme nebo již nikdy více. Napijte se málo šumivého vína, nepolykejte, ale zlehka ho poválejte v ústech. Sekt získá tělesnou teplotu a jeho chuť se lépe rozvine.
Při jaké teplotě můžeme víno podávat?
bílé šumivé – 5-7°C
rosé – 6-8°C
červené – 9-11°C
3 komentáře u „Degustujte jako profesionálové“
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.
Já víno skoro vůbec nepiji, nějak mi to nic neříká. Manželovi kupuji občas červené suché, buďto Portugal, Merlot …jinak sekt většinou jen na přípitek k Novému roku.
Ono se to lehko píše a ještě lehčeji mluví, ale být sommeliérem nemůže být opravdu každý, protože to chce talent a mít chuťové buňky. Obdivuji některé profesionály jak ochutnají víno a poznají z ochutnávky co je to za odrůdu, jméno vína a jeho ročník. Klobouk dolů.
Kvalita všeho je vždycky lepší, než kvantita – a to platí i u dobrého vína.