Taky máte problém s tím, jak uchovat přebytky z Vašich zahrádek?

Máte sklep plný zavařeného ovoce a zeleniny a nevíte, kam dát další novou sklizeň, protože už jste zaplnili i mrazák?

My na to letos vyzráli jednoduše.

Manžel mi koupil sušičku ovoce. Od té doby jsme nerozlučná dvojka na výrobu různých pochutin.

Sušení potravin je zdravý a moderní způsob.

Ovoce a další sice změní tvar a váhu, ale zachová si vitamíny a ostatní látky. V podstatě se vlastně jen vypaří obsažená voda a zůstane to dobré, takže se nic nebude kazit ani po několika měsících.

sušení masa

sušení masa

Nejlepší jsou sušičky, které mají alespoň 5 plat a hlavně regulaci teploty.

Obvykle jsou sušičky s rozmezím od 35° do 65°.

Vvše potřebuje svou teplotu a délku sušení.

Raw, tedy syrová strava, povoluje tepelnou úpravu jen do 45°.

 

 

Sušit se může vše. Květiny, bylinky, ovoce, zelenina, ale i maso.

To u nás teď frčí nejvíc, je to totiž svačinka zdravá a vydatná, plná proteinů, které si touto úpravou maso uchová. Stačí pár proužků a jste sytí, proto mají tuto pochoutku v oblibě i sportovci nebo výletníci.
Vyzkoušené mám krůtí, dělané na sladko v medové marinádě, tu má rád Sebík.
Hovězí v chilli a pepřové marinádě – ano, pochutina manžela.
Vepřové jen lehce kořeněné, to máme nejraději já a sestra.

Nejvhodnější maso na sušení je u drůbeže prsní maso a u prasátek a kraviček kýta. Prostě maso s co nejmenším obsahem tuku. Doba sušení záleží na tom, jak se vám podaří nakrájet maso, a receptů na marinády najdete plno na internetu.

Ovoce můžete sušit, i když není ještě zcela zralé.

Působením tepla se z nich začne uvolňovat přirozený cukr, takže je pak krásně sladké. Pokud máte například plno spadaných jablek a hrušek, nakrájejte je na tenké plátky, posypte skořicí a dejte sušit, v zimě si pozobete vlastních křížal.
Bylinky a houby je vhodnější sušit na speciálních platech, které mají jemnější sítka, menší kousky tak nepropadávají.

Z mrkve, celeru a petržele si můžete udělat vegetu do polévky zcela bez éček.

sušená zelenina

sušená zelenina

Některé internetové zdroje radí tvrdší zeleninu blanšírovat, spařit ve vodě, aby změkla a rychleji se sušila.

Jestli jste přejedení leča, nakrájejte rajčata na sluníčka a zlehka posypte solí.

Sůl vytáhne z rajčat větší množství vody a nesuší se tak dlouho.

 

 

Když pak rajčata naložíte spolu s česnekem, kozím sýrem, olivami, bazalkou a s tymiánem.
To celé zalijete olivovým nebo slunečnicovým olejem, za dva týdny po naložení se budete mlsně olizovat. Jana

Soutěž ukončena 11. 12. 2017.

Malá tipovací soutěž do 15.12. 2017 :

  1. jaké množství jablek se vejde do 5l zavařovačky
  2. kolik rajčat do 5l zavařovačky
  3. kolik ananasů se uloží do dvou 0,7l sklenic

Výherce nejbližších výsledků obdrží poukaz v hodnotě 100 Kč na nákup Vánočních ořechů.
Jana a Sebík věnují výherci omalovánky pro děti.

Rozklikněte odpovědní formulář do soutěže

4 komentáře u „Jak uchovat přebytek ze zahrádky“

  1. matylda napsal:

    Což o to, v létě a na podzim, to se to zavařuje. Ale co s česnekem na jaře, když začne klíčit? Já ho normálně oloupu a jednotlivé stroužky zamrazím 🙂

    1. ladaB napsal:

      Česnek oloupu a protlačím sítkem, trochu prosolím, nacpu do malých skleniček a naliji trochu oleje navrch. Zavíčkuji a nechávám v lednici. Pak už jen stačí přidat lžičku do bramboračky, do bramboráků, na topinky….

  2. ladaB napsal:

    Přebytků ze zahrádky moc není, tak jen do mrazáku nebo nakládám. Jen hub mám nasušeno letos opravdu hodně.

  3. Roman Jakl (Rojak) napsal:

    1. Do 5l zavařovačky se tak vejde 30 sušených jablek
    2. Rajčat se Do 5l zavařovačky vejde takových 40
    3. A sušených ananasů do 0,7 sklenice 2

Napsat komentář

Nové články